Up2Europe est un accélérateur d’idées pour des projets de coopération.
La plateforme Ma Région Sud fait partie de l'écosystème de Up2Europe qui permet de booster la coopération à un niveau supérieur!
Besoin d'aide ? La Région Sud vous accompagne
Laissez-vous guider par notre équipe d'experts ! Saisissez votre mail et nous reviendrons vers vous rapidement
ICT making learning visible
Date du début: 1 juil. 2014,
Date de fin: 30 juin 2016
PROJET
TERMINÉ
Syftet med projektet var att ge våra lärare och rektorer en möjlighet att besöka andra skolor i Europa, samt ta emot besök från dessa skolor, så kallad jobbskuggning. Vi ville ta del av hur man arbetar med Visible Learning och IKT i andra länder. Genom att se goda exempel på andras arbetssätt var målet att kunna höja kvaliteten i vår verksamhet och öka måluppfyllelsen bland eleverna. Vi ville också öka förståelsen för andra kulturer samt inspireras av andra lärare och hur de jobbar med att öka elevernas studiemotivation.
11 lärare, både män och kvinnor, från både F-3 och 4-6 har deltagit i projektet. Via jobbskuggning har lärarna fått en större förståelse för hur skolsystemen i Italien och Storbritannien fungerar då de har tagit del av andra skolors arbetssätt och arbetsmetoder. För att lära sig ett nytt språk eller utveckla ett de redan känner till har en del också deltagit i språkresor. Lärarna har även tagit med sig förslag hem på vad vi kan förändra på skolan. De har sett både skillnader och likheter mellan skolorna, och har även delgett hur vi jobbar på vår skola.
Inför sista resan till Italien har eleverna från vår skola och eleverna på mottagande skola haft kontakt med varandra genom att bland annat använda IKT. De har gjort filmklipp där de presenterar skolan och några av eleverna har haft mailkontakt med varandra. Vårt mål är att hålla kontakten med skolan då detta är ett bra sätt att öka motivationen hos eleverna då de skriver till verkliga mottagare.
Pedagogerna som var på språkresa, inför jobbskuggning i Italien, kunde känna igen fraser/ord och även använda sig av vissa fraser vid besöket. Som språklärare uppmärksammade de även vilka strategier språkkursläraren använde och reflekterade över hur de själva kan använda det i sin undervisning.
Under resorna till Storbritannien upplevde lärarna skillnader i hur man delar upp klassrummet på olika sätt, exempelvis att lärarna i Storbritannien jobbade mer med avdelningar i klassrummet. De uppmärksammade också att det inte bara är lärare som jobbade i klassrummet utan att andra resurser (t ex socialpedagoger) också användes för att stötta eleverna.
För att skapa bra förutsättningar inför jobbskuggningen började utvecklingsgruppen (rektorer, förstelärare och fritidshemsambassadörer) tillsammans med projektansvarig att skapa en mall för jobbskuggning. Denna mall vidareutvecklades sedan av lärarna och en av kommunens lektorer under en studiedag.
Under några konferenser har projektdeltagarna delgett sina kollegor vad de sett och upplevt under jobbskuggning respektive språkresa. De har även reflekterat över vad vi skulle kunna utveckla men också vad vi redan gör bra och kan fortsätta att utveckla.
För att föräldrar få kännedom om projektet har information gått hem bland annat via mail. Vi har även delgett detta på våra samråd dit föräldrar från hela F-9 är inbjudna.
Accédez au prémier réseau pour la cooperation européenne
Se connecter
Bonjour, vous êtes sur la plateforme Région Sud Provence-Alpes-Côte d’Azur dédiée aux programmes thématiques et de coopération territoriale. Une équipe d’experts vous accompagne dans vos recherches de financements.
Contactez-nous !
Contactez la Région Sud Provence-Alpes-Côte d'Azur
Vous pouvez nous écrire en Anglais, Français et Italien