Up2Europe est un accélérateur d’idées pour des projets de coopération.
La plateforme Ma Région Sud fait partie de l'écosystème de Up2Europe qui permet de booster la coopération à un niveau supérieur!
Besoin d'aide ? La Région Sud vous accompagne
Laissez-vous guider par notre équipe d'experts ! Saisissez votre mail et nous reviendrons vers vous rapidement
100 jaar Insula College: werken aan de toekomst
Date du début: 1 juil. 2014,
Date de fin: 30 juin 2015
PROJET
TERMINÉ
Het KA1-project genaamd '100 jaar Insula College: werken aan de toekomst' maakte deel uit van het voornemen internationalisering op het Insula College in Dordrecht naar een hoger plan te brengen. De coördinatoren internationalisering hebben hiervoor een projectplan geschreven om docenten en schoolleiding op internationaal niveau bij te laten scholen.
De hiervoor uitgekozen cursussen hadden betrekking op: schoolbeleid, ICT, social media, Engels en het professionaliseren van internationalisering.
Dit allemaal in de overtuiging van de school dat leerlingen en leraren geholpen moeten worden om de wereld om zich heen in een ander perspectief te gaan zien.
In Porto volgden vier collega´s een vijfdaagse cursus 'Hoe maak ik mijn school meer internationaal', in september 2014. De deelnemers zagen hun verwachtingen helemaal uitkomen en boekten concrete resultaten. De coördinatoren kregen materiaal aangereikt om hun taak professioneel in te vullen. Het internationaal netwerk werd uitgebreid door contacten met nieuwe partnerscholen.
Ter plekke werden virtuele eTwinning projecten voor leerlingen opgezet, die bij het vak NLT reeds werden uitgevoerd. De cursus was ook een stimulans voor het schrijven van het beleidsplan internationalisering en aan het ontwerpen van het tegeltje “Insula internationaal”, dat te vinden is op de website van de school.
Onze school werd vorig jaar van wifi in het hele gebouw voorzien. Er werden internationale nascholingen met de thema’s eTwinning, e-safety in de klas en social media bezocht.
Een docent heeft in november deelgenomen aan de eTwinning conference in Rome. Tijdens deze bijscholing heeft hij in talrijke workshops veel "do’s and don’ts” ontdekt en heeft hij veel materiaal over best practices voor eTwinning kunnen verzamelen. Hiervan heeft de school al gebruik kunnen maken voor de matching procedure tijdens de uitwisseling met Recklinghausen in december 2014.
Met het opzetten van een moderne ICT-infrastructuur ontstond ook de noodzaak om bijscholing op het gebied van e-safety op te nemen. Daarom vertrokken twee collega’s naar Brussel om een nascholing over gevaren op het internet te volgen. Resultaten hiervan waren kort erna te vinden in de form van e-safety tips van Loesje. Het bewust maken van het feit dat alles wat een keer op het internet wordt geplaatst er voor altijd staat, is een van de speerpunten van een nieuwe lessenserie voor brugklassen.
Het klaslokaal van de toekomst heeft een unitdirecteur tijdens een ICT- cursus in Manchester in januari kunnen bewonderen. Hij werd verwelkomd op een gloednieuwe school in Manchester, Essa Academy, waar hij veel inspiratie voor onze vestiging opdeed.
In het kader van dit KA1-project reisden in maart twee collega’s af naar Helsinki/Tallinn om tijdens een eenweekse cursus succesfactoren te ontdekken het schoolprogramma verder te kunnen ontwikkelen. Ze constateerden verschillen met het Finse schoolsysteem en presenteerden hun bevindingen aan directie en het docententeam tijdens een Algemene Personeels Vergadering in april.
Zeven collega’s uit de vaksectie Engels werden in april 2015 naar de internationale conferentie IATEFL in Manchester gestuurd waar zij niet alleen vakkennis konden opfrissen, maar zich ook de nieuwste methodes eigen konden maken voor creatieve taalverwerving. Ze bezochten talrijke workshops en zijn er al in geslaagd om hun opgedane kennis over te brengen naar de lessituatie. Nieuwe sites/apps om het leren van woordjes nog visueler te maken of technieken aan te leren voor begrijpend lezen zoals “parafraseren” worden al gebruikt in de lessen.
In juni 2015 gingen vier collega's medewerkers in Florence, Italië hun digitale vaardigheden uitbreiden tijdens een cursus van EUROPASS. Ze waren op zoek gegaan naar een krachtige leeromgeving door o.a. de inzet van social media in de klas. Zij zullen in het aankomend cursusjaar collega´s helpen bij het opzetten van nieuwe lesvormen in en buiten de klas.
Op 24 juni hebben alle Insula-deelnemers aan dit project op de KA1-eindbijeenkomst ervaringen hun belangrijkste bevindingen en resultaten en verdere plannen met elkaar gedeeld.
Alle 18 deelnemers zijn begonnen hun kennis en vaardigheden uit de zes internationale cursussen te verspreiden via diverse kanalen onder collega’s en leerlingen. De kwalificaties die zij behaald hebben zijn opgetekend in hun Europass CV.
Het komende cursusjaar wil de school gebruiken om deze kennis versterkt in te zetten in de lessen en op te nemen in het curriculum.
Het vervolg van de disseminatie staat op de agenda vanaf september.
In een interview met het tijdschrift “Krijt” werden uitkomsten uit dit KA1-project binnen de Stichting H3O al verspreid. Tijdens de komende uitwisselingsprojecten met de partnerscholen zullen de uitkomsten ook met de leerlingen en docenten in Spanje, Recklinghausen en Denemarken gedeeld worden.
Het cursusjaar 2015-2016 staat in het teken van toepassen van de uitkomsten en het voorbereiden van een vervolg KA1-project.
Accédez au prémier réseau pour la cooperation européenne
Se connecter
Bonjour, vous êtes sur la plateforme Région Sud Provence-Alpes-Côte d’Azur dédiée aux programmes thématiques et de coopération territoriale. Une équipe d’experts vous accompagne dans vos recherches de financements.
Contactez-nous !
Contactez la Région Sud Provence-Alpes-Côte d'Azur
Vous pouvez nous écrire en Anglais, Français et Italien